Dezinformare
Motto : O minciună repetată de o mie de ori rămâne o minciună, o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr - Goebbels
Iată dovada că oamenii sunt tentaţi să creadă cam orice informaţie şi mai ales dacă o aud de peste tot, repetată şi tot repetată. Cel mai trist e că nu se străduiesc să facă nimic în sensul de a o proba.. mai în detaliu.
Să vin aşadar şi cu un exemplu - deşi am mai multe în minte şi am să încerc să mă rezum doar la o singură problemă foarte des întâlnită în societatea noastră.
Ceea ce pe mine m-a făcut să scriu despre asta este faptul că în ultimul timp, dar nu doar în ultimul timp, ci dacă observaţi mai bine, chiar de la un an la altul se mai scoate câte o epidemie. Ce mă deranjează este faptul că prea se pune presiune pe anumite cazuri iar oamenii cred foarte uşor, pentru că majoritatea sunt absolut siguri că informaţiile care le aud de peste tot (tv, radio, vecini) le oferă adevărul. Urmarea? Intră toată lumea în panică şi încearcă să acţioneze ca nişte lăcuste spre binele sănătăţii lor.
Oameni buni, în primul rând - suntem diferiţi! În al doilea rând, da, este bine să ne informăm, dar de ce nu doriţi să vă informaţi singuri şi din alte surse, mult mai sigure, cum ar fi să luaţi o carte de specialitate în mână şi să aflaţi cum se capătă acea boală, cine este mai predispus la acea boală, care este simptomatologia şi ce este de făcut. E mai de preferat să căscăm gura la tv ore în şir şi să ne speriem la fiecare ştire în parte ?! Aşadar, uite că nu întotdeauna calea cea mai simplă de informare este într-adevăr şi cea mai sigură! Din păcate, nu este aceasta singura problemă din lume, sunt mult mai multe ce trebuiesc schimbate însă totul rămâne la latitudinea voastră!
Cum am mai spus... învăţaţi să raţionaţi!
Cum zic şi eu: Nu-ţi lăsa cerebelul să putrezească.
RăspundețiȘtergereSunt de acord cu tine. Mă amuzam(enervam defapt) acum ceva timp, când în doi ani la rând ne-am confruntat cu gripa aviară, apoi cea porcină şi toată lumea era înnebunită să-şi facă vaccinul scos rapid de companiile farmaceutice (nu cumva să rateze ocazia de a-şi umple buzunarele halatelor). Nu mai spun că spitalele erau pline de oameni care dintr-o simplă tuse sau migrenă credeau că au contactat teribilul virus.
Într-adevăr! Oricum subiectul acesta este destul de sensibil. De obicei, când este vorba de vreo boală la nivel de ţară.. aceştia tind să se impacienteze crezând că au contact respectiva boală. Aici este vorba de un factor psihologic.. adică, tu chiar dacă nu ai boala respectivă tinzi să crezi că o ai şi din această cauză ţi-se face frică.
RăspundețiȘtergereOricum, eu sunt de acord ca în fiecare an să ne facem câte un set de analize şi să încercăm să ne protejăm cât se poate de factorii perturbatori ce ne pot influenţa sănătatea, dar să nu uităm că pe lângă toate acestea mai contează şi imunitatea fiecăruia.
Cert este că trebuie să deschidem un pic mai mult ochii înainte de a face ceva, să ne informăm mai bine.. ca să nu facem ceva fără rost.